Wat is rookhout ? En hoe gebruik je rookhout?

Wat is rookhout ? En hoe gebruik je rookhout? 

Dit zijn vragen die men vaak stelt. Als je wat vaker de BBQ gebruikt wil je ook weleens een stuk vlees of gerecht bereiden met een extra twist of smaak eraan. Dit is het moment dat je voor het eerst rookhout gaat gebruiken. Rookhout geeft naast marinades, rubs, kruiden en specerijen een speciale smaak aan het gerecht.

Rookhout van Longstreet Smokers is geschikt voor iedere type BBQ-er en kan dat ene gerecht net een bijzondere extra rooksmaak mee geven.

Longstreet Smokers helpt je met het vinden van het rookhout dat het beste bij je gerecht past. We bieden je chunks, snippers of chips & rookmot aan in de populaire smaken zoals bijvoorbeeld beuken, eiken, appel, kers & hickory. Maar dit zijn niet de enige soorten, regelmatig voegen wij een nieuwe houtsoort toe in één van onze rookhout soorten.

Met welk rookhout moet ik beginnen?

De smaak van de ene houtsoort is subtieler dan de andere dus wij raden je aan om eerst een keuze te maken of je veel of weinig rook wilt hebben. Als je grote stukken rundvlees en/of varkensvlees gaat gebruiken kan Eiken of Hickory geschikt zijn, want dat geeft een dikke rook en een zwaardere rooksmaak.

Eiken en beuken is erg geschikt voor het roken van vissoorten zoals paling, makreel en forel. Je kunt eiken gebruiken voor het roken van paling en beuken bij makreel. Ook een combi van beide soorten wordt vaak gebruikt dus kijk zelf wat het beste bij je past.

Hout van fruitbomen is bijvoorbeeld beter geschikt om een wat zoetere smaak aan kip of vis te geven.

Let dus goed op bij de keuze van je hout, want de verkeerde houtkeuze bij een gerecht kan een bittere of mindere smaak geven.

Wanneer gebruik je welk soort rookhout?

Er zijn twee manieren om te roken: warm roken en koud roken.

Warm roken: snippers & chunks

Rookhoutsnippers:
Wanneer je gaat warm roken dan maak je gebruik van houtsnippers of chunks. Houtsnippers gebruik je meestal in een smokerbox of je kunt deze in aluminiumfolie opvouwen tot een pakketje. Snippers worden veelal gebruikt voor korte tot middellange rooksessies. Er is een discussie over het nat of droog gebruiken van snippers. In de Smokerbox of in aluminium folie kun je ze droog gebruiken. Wil je de snippers rechtstreeks op de kolen leggen doe dan vooral wat je zelf het fijnst vindt. Wanneer je de snippers met warm/lauw water bevochtigd en goed afgiet / even uit laat lekken zal impact op temperatuur ten opzichte van de kolen geminimaliseerd worden. De kans bestaat dat wanneer je ze droog op de kolen strooit ze direct vlam pakken en daardoor minder goed roken. 

Chunks:
Wanneer je een dikker/groter stuk vlees zoals pulled pork, brisket of een stuk gerookt buikspek gaat bereiden, dan adviseren we je om voor rookhout chunks te kiezen. Dit zijn grotere blokjes hout die je direct op tussen de gloeiende kolen kunt leggen. Ze verbranden minder snel en zullen langzamer opbranden dan snippers rookhout.

Chunks geven langdurig rook af dus zeker een aanrader. Onze chunks zijn gedroogd doormiddel van een droogoven, hierdoor is het vochtpercentage perfect voor een juiste rooksessie. 

Naast onze Eiken, Beuken en Appel chunks hebben wij regelmatig een limited editie zoals vaten chunks in ons assortiment. 

Als je geen chunks in huis hebt kun je eventueel ook rooksnippers door de houtskool mengen. Vergeet niet om regelmatig (zeg ieder half uur) nieuwe houtsnippers op het houtskool gooit. Niet zo praktisch als het gebruik van chunks, maar zeker een goed alternatief.
Moet je de rooksnippers eerst weken? Er is zolang wij ons kunnen heugen een discussie gaande of je ze nat of droog dient te gebruiken wanneer ze rechtstreeks op de kolen gaan, doe vooral wat je fijn vindt. Wanneer je een toepassing zoals een smokerbox gebruikt is natmaken naar onze mening niet nodig. Wanneer je ze eerst laat weken (in lauw/warm water) adviseren wij om ze daarna goed uit te laten lekken en niet drijfnat op de kolen te gooien. Waaromlauw / warm water ? Dan beperk je het temperatuurverschil met de kolen waardoor je dome temp kan zakken. 

Koud roken
Koud roken is een andere manier van conserveren waarbij de temperatuur niet boven de 25 à 30 graden komt. De vis of het stuk(je) vlees wordt niet verhit, maar wordt dus tussen de 8 en 20 uur langzaam gegaard. Deze manier wordt dus ook vaak maar een beperkte tijd van het jaar toegepast (in de winter periode). 

Hierdoor worden de bacteriën gedood en kan er tijdens het proces ook geen bederf ontstaan. Daarnaast heeft het roken natuurlijk een lekkere smaak dat zelfs na 2 dagen nog lekkerder kan en waarschijnlijk zal zijn.

Voor koud roken wordt rookmot gebruikt. Dit is een fijn soort rookhout dat lijkt op zaagsel. De rookmot kun je het beste gebruiken in combinatie met een cold smoke generator of ook wel de CSG. Je hoeft hiervoor geen houtskool aan te steken. 

Je kunt een breed palet aan producten koud roken zoals vlees, vis, eieren, zout, boter en nog veel meer. 

Ook de houtsoort waar het mot van gemaakt is scheelt enorm. Probeer een keer Kers of Appelmot bijvoorbeeld en ok Hickory is heerlijk om mee koud te roken !

Wij wensen iedereen veel succes met deze geweldige hobby!

Keep the fire up !!

Dit is een standaard cookiemelding die u eenvoudig naar wens in de admin kunt aanpassen of uitschakelen. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.

PRIVACYBELEID